Jod to niezbędny pierwiastek śladowy, który odgrywa fundamentalną rolę w prawidłowym funkcjonowaniu tarczycy – gruczołu odpowiedzialnego za regulację metabolizmu całego organizmu. Pomimo kluczowego znaczenia dla zdrowia, jednakże niedobory jodu są wciąż powszechnym problemem, dotykającym miliony ludzi na całym świecie.

Znaczenie jodu dla organizmu:

Przede wszystkim jod stanowi podstawowy składnik hormonów tarczycowych – tyroksyny (T4) i trijodotyroniny (T3), które regulują niemal wszystkie procesy metaboliczne w organizmie. W szczególności odpowiedni poziom jodu jest niezbędny dla:

  • Prawidłowego funkcjonowania tarczycy i produkcji hormonów tarczycowych
  • Co więcej, optymalnego tempa metabolizmu i gospodarki energetycznej
  • Ponadto prawidłowego rozwoju i funkcjonowania mózgu oraz układu nerwowego
  • Również utrzymania zdrowej temperatury ciała
  • A także wspierania prawidłowej masy ciała
  • Poza tym funkcjonowania układu sercowo-naczyniowego
  • Oprócz tego zachowania zdrowia skóry i włosów
  • Na koniec wspierania naturalnych mechanizmów obronnych organizmu

Konsekwencje niedoboru jodu:

Niedobór jodu może prowadzić do poważnych zaburzeń funkcjonowania organizmu, w tym:

  • Niedoczynności tarczycy (hipotyreozy) objawiającej się zmęczeniem, a w konsekwencji spowolnionym metabolizmem i przyrostem masy ciała
  • Dlatego następuje powiększenie tarczycy (wole tarczycowe)
  • W rezultacie obniżenie funkcji poznawczych i problemy z koncentracją
  • Jednocześnie osłabienie odporności i zwiększona podatność na infekcje
  • Co istotne, suchość skóry i wypadanie włosów
  • Ponadto obniżenie temperatury ciała i uczucie zimna
  • Dodatkowo zaburzenia miesiączkowania u kobiet
  • Na domiar złego spowolnienie przemiany materii

U kobiet w ciąży niedobór jodu może mieć szczególnie poważne konsekwencje dla rozwoju płodu, a tym samym wpływać na prawidłowy rozwój mózgu i układu nerwowego dziecka.

Źródła jodu i suplementacja:

Naturalne źródła jodu to przede wszystkim:

  • Algi morskie, szczególnie wodorosty takie jak kombu, wakame i nori
  • Co więcej, ryby morskie i owoce morza
  • Również sól jodowana (choć ilość jodu może być zmienna)
  • Ponadto jaja (w zależności od diety kur)
  • Poza tym nabiał (w zależności od regionu i sposobu hodowli)

W wysokiej jakości suplementach wykorzystywany jest jod pochodzący z naturalnych źródeł morskich, przede wszystkim z alg, które oprócz jodu dostarczają również innych cennych minerałów i składników odżywczych. Wobec tego ta forma jodu charakteryzuje się wysoką biodostępnością, a co za tym idzie jest dobrze tolerowana przez organizm.

Suplementacja jodu powinna być prowadzona rozważnie, pod kontrolą poziomu hormonów tarczycowych, szczególnie u osób z istniejącymi zaburzeniami funkcji tarczycy. W każdym razie zawsze warto skonsultować się z lekarzem przed rozpoczęciem suplementacji jodem.

Nie zostawiłeś swojego wózka tak po prostu, prawda?

Nie zostawiłeś swojego wózka tak po prostu, prawda?

Wpisz swoje dane poniżej, aby zapisać swój koszyk na później. A kto wie, może nawet wyślemy ci słodki kod rabatowy :)